Båtsmanstorp från Öster-Kumla i Turinge
Stugan är troligen uppförd i början av 1800-talet och hade möjligen torvtak som senare bytts ut mot tegel. Indelningsverket slopades 1901 och stugan flyttades till Torekällberget 1931.

Härom dagen gjorde jag en lustig upptäckt. Jag skulle kolla upp födelseplatsen för min morfars mormor Anna Sofia Lundqvist som var född i Turinge Södermanland, ÖsterKumla båtsmanstorp närmare bestämt. Då kom det upp några hemsidor med just denna lilla stuga ( eller torp ) och när jag läste att den fortfarande finns kvar på Torekällberget i Södertälje ( se bild ) så blev jag glatt överraskad. Jag har ju varit där många gånger i mitt liv utan att då veta att min förmoder har vuxit upp just i den stugan...helt otroligt.


Båtsmanstorpet Östberg

 
Båtsmanstorpet, interiör.

I området "Landet" ligger båtsmanstorpet Östberg som kommer från Österkumla i Turinge socken. En skylt över dörren förklarar "1:a Sörmlands Båtsmanskompani No 132". Ursprungligen hette torpet Björn men namnändrades till Östberg, efter båtsman Anders Peter Östberg och hans hustru Anna Britta Jansdotter som bodde i torpet 1845.

Torpets inredning motsvarar hur ett båtsmanstorp skulle ha kunnat se ut när båtsman Östberg med familj bodde här. Torparen hade en liten jordbit att odla spannmål på, ett potatisland, en ko, en gris och några höns. Torparfamiljen tillverkade själv det mesta som behövdes av mat, kläder och arbetsredskap. I kammaren sysslade båtsmannen med skomakeri. Bakom huset har museet anlagt ett litet potatisland.